Back to Residential

Birchden Farm & Studios

Client:
Private
Location:
Groombridge, Kent
Role:
Architects
Date:
2016
Value:
£200K

A circular Oast House had been previously extended by a new oak clad dwelling and our brief was to reorganise the interior to provide additional living areas and better planned bedrooms at first floor level.

Our response involved the construction of a new zinc clad extrusion to the existing double gable roof, separated by a glazed slot.

Planning permission was later secured in 2016 for the transformation of three adjacent linked workshops into an ancillary dwelling. We reorganised the interior to create an open plan kitchen, living, dining area, characterised by exposed roof trusses and a fully glazed western elevation, opening onto a patio/garden area.

Crisp, flush glazed openings, standing seam zinc cladding and charred black timber cladding provide a contemporary counterpoint to the existing building and materials within this agricultural setting.