Back to Residential

Woodclyffe Drive

Client:
Urban Evolution
Location:
Chislehurst, Kent
Role:
Architects
Date:
2006
Value:
£6.5m

The site was undeveloped as found and uniquely located above a network of chalk caves dating from Roman times. In addition to a 10m change in level from Woodclyffe Drive to protected woodland at the base of the site, fill material from adjoining developments restricted available foundation solutions.

Our proposals for 14 new family houses use a split-level staircase to minimise travel distances within the house, which range from two storeys at the front to four storeys at the rear and exploit views through the house to the woodland below. The houses area arranged in fan shape and are staggered both in plan and section in response to the topography of the site.

Materials include natural stone walling, self-coloured render, iroko joinery and zinc roofing.